nieuws

AVG-guidelines over de PSD2-richtlijn open voor consultatie

De European Data Protection Board (EDPB) heeft guidelines opgesteld over de verhouding tussen de PSD2-richtlijn en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De openbare consultatie van deze guidelines loopt tot en met 16 september 2020.

PSD2

In 2019 is de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten in Nederland in werking getreden, Payment Service Directive 2 (PSD2).

Deze richtlijn regelt onder meer dat niet alleen banken maar ook andere partijen toegang mogen hebben tot een betaalrekening. Dat mag onder bepaalde voorwaarden, zoals toestemming van de rekeninghouder.

De bescherming van de privacy van consumenten is een belangrijk onderdeel van PSD2, omdat betaalgegevens gevoelige financiële persoonsgegevens zijn.

Guidelines PSD2 & AVG

Deze guidelines geven aanbieders van betaaldiensten meer duidelijkheid over de wijze waarop zij persoonsgegevens kunnen verwerken. De guidelines besteden onder meer aandacht aan toestemming, dataminimalisatie, beveiliging en transparantie.

Openbare consultatie

Heeft u opmerkingen of suggesties over de Guidelines on the interplay of the Second Payment Services Directive and the GDPR? Dan kunt u deze tot en met 16 september 2020 doorgeven aan de EDPB.

. De guidelines zijn op dit moment alleen in het Engels beschikbaar. Privacy First heeft de concept guidelines vertaald en stelt deze in het Nederlands beschikbaar.

bron: Autoriteit Persoonsgegevens