opinie

‘PSD2 staat op gespannen voet met AVG’

Met PSD2 zouden banken de betaalgegevens van hun klanten moeten prijsgeven aan ‘derde partijen’, die daarmee diensten zouden kunnen aanbieden aan diezelfde klanten. Natuurlijk zou dit alleen gebeuren met hun toestemming. Dit zou zorgen voor betere dienstverlening op betaalgebied, financiële innovatie en nieuwe prikkels voor de banken. Wat is ervan terechtgekomen? hier ging de uitzending van De Technoloog op BNR van 18 juni 2020 over. Het luisteren waard!

Luister hier: ‘PSD2 staat opgespannen voet met AVG’

In deze Technoloog spreken we met Simon Lelieveldt, expert in financiële regelgeving. We vragen hem wat PSD2 (in werking sinds 19-2-2019) inhoudt, wat de voorloper PSD inhield, wat er tot nu toe te merken is van de beoogde werking (wat heeft er intussen aan innovatie plaatsgevonden?) en wat ook weer de risico’s zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. We willen horen over voorbeelden, weten wie er het meest profiteren, hoe de afweging tussen gemak en veiligheid uitvalt en vooral: of PSD2 een succes is.

Lelieveldt vindt dat PSD2 er in deze vorm niet had moeten komen, omdat nu heel brede regelgeving is ingevoerd om een kwestie tussen twee partijen op te lossen. Ook staat PSD2 op gespannen voet met de privacywet AVG doordat persoonlijke bankdata te makkelijk in handen van derde partijen komen. Veronderstelde vrije toestemming kan door marktpartijen worden afgedwongen en is dus feitelijk lang niet altijd vrij.